Jägarens rättHjortkött med ruccola och tranbär

Det finns kanske inget mer romantiskt för en jägare att få sitta på sin ryggsäcks-pall mitt i snår och ris och äta sin medhavda mat. Kanske jägaren har tagit med sig ett rökt älghjärta. Tillsammans med en kopp varmt grönt te och skär man en skiva rågbröd och älg och stoppar i munnen. Dofterna förstärks av den levande skogen runtom en. Lav hänger på tork efter morgonens regnskurar. Alla sinnen förstärks. Smaklökarna är med när vattendraget som döljer sig för sikten lägger sitt brus i örat som en viskning. Ett rådjur dyker upp på finfint avstånd men man låter bössan stå mot den där mossiga stammen bredvid. Hälsar rådjuret med ett leende och borstar brödsmulorna ur mustaschen. Jägaren skjuter när han är hungrig och när skogen och djuren redan givit sitt offer är nästa skott han kan se framför sig är rådjuret som smakar av en grankvist.

Morakniv och öppen eld

Är man ute på fisketur eller jakt alldeles allena kan man ta all tid i världen på sig i sitt möte med världen. Naturen är den mest förlåtande av alla världar och väsen. Som havet låter hon dig sjunka in i en öppen famn. Det är bara att ta med sig fiskespö, flugor och gevär. Jakten på vilt är inget annat än jakten på jaget och på tillvaron. Har man fått upp en Öring eller Regnbågsforell i skymningen finns inget bättre än att äta den omedelbart. Är man en riktig vilde kan man ta hjärtat rått, en sorts spirituell sushi. Sen anlägger man en liten brasa invid tältets ingång. Och så grillar man fisken hel. Har man inget te kvar kan man ta fram den lilla pluntan och ta en stärkande tår mellan tuggorna. Det är jägarens rätt.