Många tror kanske att fiske är en hobby för gubbar och medelålders män, men så är verkligen inte fallet. En tredjedel av sportfiskarna är faktiskt barn. De barn som bor utanför storstaden fiskar mest och får mängder av värdefull kunskap om miljö och natur.

255880-father-and-son

Fiske är verkligen en trevlig hobby och förutom att den är spännande, får man även en stund i den vackra naturen. I och med att fisket är så roligt, avslappnande och rogivande har fler än bara medelålders män börjat intressera sig av fiske. Fisket har nämligen blivit populärt bland barnen och en tredjedel av de 1,6 miljoner svenskar som sportfiskar varje år är just barn.

Störst intresse i Norrland

Enligt en undersökning, som st.nu skriver om, så sportfiskar de flesta utan att tillhöra någon klubb för fiske. Det som avgör om man fiskar eller inte är om man har nära eller inte till fiskevatten. Detta gäller både för vuxna och barn som fiskar. Fiskeintresset är absolut störst i Norrland och minst i storstäderna. Det är inte speciellt konstigt med tanke på att de i storstäderna ofta inte har tillgång till någon sjö eller vattendrag att fiska i. Men många barn skulle faktiskt vilja fiska mer än vad de gör i dag.

Får viktiga kunskaper om djur och natur

Förutom att fisket är väldigt roligt och rogivande, bidrar det även till att barn och ungdomar får större kunskap om miljö och natur. De som fiskar har mycket större kunskaper om dessa ämnen än de som inte gör det. De som fiskar ofta har också lättare att känna igen ett antal fiskarter än de som inte fiskar. Dessutom vet dessa barn och ungdomar hur viktigt det är att fiska miljövänligt och inte ta upp fiskar som är för små eller behövs för beståndet.