Sverige är ett land med många jägare, och det innebär också att det finns en stor marknad för jaktkläder. Fler och fler företag inser detta, men det finns också de som använder jaktkläder på nya sätt.

Kvinnlig jägare i hatt och varselvästJakt är en folkrörelse. Varje år tar 12 000 svenskar jägarexamen. Fler och fler företag inser att det finns pengar att tjäna på att tillverka eller sälja jaktkläder. Ett av dessa företag är Fjällräven, som 2015 lanserade en kollektion för jägare, som utmärkte sig på flera sätt. Detta var i sig inte särskilt uppseendeväckande – jaktkläder har funnits i företagets sortiment länge. Det nya är kollektionens fokus på miljö och hållbarhet. Detta innebär att man använder ekologisk bomull, återvunnen polyester, fluorkarbonfri impregnering och etiskt producerat dun.

Över lag har jaktkläderna förändrats mycket de senaste åren. Säkerhetstänkandet, och nya kunskaper om djurs seende, har resulterat i kläder med mönster som kamouflerar jaktlaget från djuren, samtidigt som de är väl synliga för varandra. Jakt ställer också helt andra krav på kläderna än annat friluftsliv. Inte minst ska kläderna vara varma, eftersom man tillbringar en stor del av jakten med att hålla sig stilla.

Fler kvinnor jagar

En annan faktor, som förändrar jaktklädesbranschen, är det ökade antalet kvinnliga jägare. I Finland är nästan en femtedel av jägarna kvinnor, skriver YLE, och i Sverige är andelen ungefär lika stor. Andelen kvinnor bland jägarna störst i Västerbottens län. Detta beror till stor del på att länets jägarförbund har gjort en medveten satsning på att locka fler kvinnor till jaktlagen. Mer om detta kan man läsa hos P4 Västerbotten.

Att fler kvinnor jagar innebär att det uppstår en efterfrågan på jaktkläder sydda för kvinnors kroppar. Det är ingen slump att Fjällrävens pressmeddelande om den miljövänliga jaktkollektionen är bildsatt med en bild på en kvinnlig jägare.

Fler kvinnliga jägare innebär också större sannolikhet att ljuv musik ska uppstå i eller mellan jaktlag. Norrtelje Tidning skriver om paret Mikael Allansson och Eva Österlind, boende i Bergshamra, som träffades under en promenad med sina respektive jakthundar. De valde att låta hela sitt bröllop gå i jaktens tecken: vigseln ägde rum under den traditionella älgmålsbönen som inleder älgjakten i Häradsbäck utanför Älmhult, brudparet och gästerna var klädda i jaktkläder, och i kyrkan hade ett jakttorn byggts upp.