Den perfekta jakten eller fisketuren är olika för alla människor. Men det som håller dem samman är den inramning som minnet sedan spelas upp i. För oavsett om man skjutit en älg i en sörmländsk skogsdunge eller dragit upp en fyra kilos lax i en ström vårflod i Medelpad så är det just naturen som står för stoffet.

Jakten på naturen

För den moderna människan är jakt och fiske kanske lika mycket flykt från den tvingande civilisationen som det är jakt på bytet. I skogen och i vildmarken slutar flykten och jakten på naturen tar vid. Istället för att inreda med granit hemma i lägenheten kan man ta sig ut i skogen och leta upp närmaste bergknall i valfri bergart och mineral och andas frisk och oförorenad luft. Istället för att fiska efter napp på krogen kan man i lugn och ro sitta på sin lilla pall vid en fjällbäck och meta efter röding. Livet i naturen är trots allt det liv vi människor levt de senaste tusentals åren. Jaga och fiska har vi alltid gjort.

Kärleken till det enkla

Ibland kan det kännas så oerhört mycket bättre att få tillbringa en hel dag utan napp eller byte, bara man får känna att man är beroende av sig själv och naturen. Ingenting annat spelar roll. Kanske man har en hund med sig. Eller en älskad familjemedlem som håller i håven eller hjälper till att ta ur rådjuret man fällt. Men det är allt man behöver. Ett rökt älghjärta i skogen smakar så mycket bättre än anklever på finkrogen.